Tillbaka till nyheterna

Fönsterputs – Så tvättar du fönster

Av Author den
Care Group fönsterputs

Att tvätta fönster är ingen favoritsyssla för de flesta. Men när man väl kommer hem till skinande rena fönster är det en varm känsla som går igenom kroppen. Många tror att tvätta fönster är svårare än vad det är, därför delar vi nu med oss av våra bästa tips för att du ska få till den sista touchen till städningen där hemma.

Använd rätt medel till fönsterputs

Alla har vi någon gång stått där bland städ- och rengöringsmaterial i mataffären och försökt förstå vad de olika medlen gör. Men faktum är att man inte behöver göra det komplicerat med massa olika fönsterputsmedel, utan istället räcker sådant som du har hemma i bostaden. För att få skinande rena fönster rekommenderar vi följande:

  • En hink med ljummet vatten
  • Diskmedel (förslagsvis Yes)
  • Tvättsvamp
  • En fönsterskrapa
  • En torr trasa

Anledningen till att vi inte rekommenderar någon flashig fönsterputs är på grund av att det ofta blir en hinna över fönsterrutan. Istället räcker det gott och väl med gammal hederlig diskmedel som exempelvis “Yes” och lite vatten.

Övriga saker som kan vara bra att införskaffa är en tvättsvamp. Den använder för att sprida ut vattnet med fönsterputsmedlet över hela fönsterrutan. Sedan bör du köpa en fönsterskrapa som är specifikt för fönster. Använd därför inte exempelvis en duschskrapa då du istället riskerar att skada rutan. Avslutningsvis vill du ha en torr trasa för att torka av skrapan men även fönsterkanterna.

Tips: Tänk på att inte använda hushållspapper, eller toalettpapper, då det löddrar upp och lämnar massa spår.

Så tvättar du fönster

Sådär, nu när du har sett till att införskaffa alla material som krävs är det dags att köra igång med hela processen.

  • Fyll upp en hink med ljummet-varmt vatten och tillsätt några droppar Yes-diskmedel
  • Doppa tvättsvampen i medlet och börja skrubba rutorna. Är det fläckar som är svåra att få bort kan du exempelvis använda dig av ett rakblad. Se till att sprida ut fönsterputsen över hela fönsterrutan.
  • När medlet är utspritt över hela rutan är det dags för fönsterskrapan att göra entré. Här kan du välja mellan att köra uppifrån och ner eller sida till sida. Tänk på att göra allt i en rörelse för att inte lämna ränder. Torka av skrapan emellanåt.
  • Upprepa processen tills dess att fönstret är rent. Avsluta sedan med att torka av kanterna med den torra trasan. Sedan upprepar du processen både invändigt och utvändigt.

Hur ofta du behöver tvätta fönsterrutorna hemma kan variera en del beroende hur du bor. Ju närmare du har exempelvis en bilväg, eller havet, kan göra att du behöver tvätta fönstret oftare än andra. Tänk på att vara försiktig när du tvättar fönster som sitter högt upp. Överväg att anlita en städfirma för fönsterputs till svårputsade fönster!

Har du några frågor är det bara att höra av dig till oss! Vi bjuder även på en kostnadsfri offert på eventuell fonsterputs. Du når oss enklast via eller ring 08-829 829.

STÄNG